Veganuary 2024

Show notes

In deze episode hebben we het net als in 2022 wederom over veganuary maar dit keer meer vanaf de zijlijn en gekeken naar het initiatief zelf. Werkt het, helpt het mensen ook echt en belangrijker nog…worden hierdoor meer mensen aangespoord om meer plantaardig te gaan leven?

**Recept ** Kapuska (Turkse stoof) (soja- en glutenvrij)

Aantal 4 personen

Ingrediënten Voor de kapuska

  • 1 (150 g) witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 el olijfolie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl sumak
  • 1 ½ tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 80 g Peas Maker Stukjes of andere vleesvervanger
  • 800 g witte kool of spitskool (beter verteerbaar en meer vitamine c)
  • 750 ml groentebouillon (750 ml water + 1 ½ blokje groentebouillon)

Voor de vegan yoghurtsaus

  • 6 el (90 g) plantaardige yoghurt
  • 3 el (45 g) vegan mayonaise
  • 2 tl gedroogde bieslook (of vers)
  • Snufje zout, naar smaak

bereiding: 1.Voor de kapuska: snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn. Snij de rode peper in kleine stukjes en verwijder de zaadlijst (wil je pittig, laat de zaadlijst erin). Verhit de olijfolie in de pan op middelhoog vuur en fruit alles ongeveer 5 minuten. Voeg dan de tomatenpuree, komijnpoeder, sumak, het zout en de zwarte peper toe. Zet het vuur wat lager en bak een paar minuten.

2.Snij ondertussen de witte kool in vieren en verwijder de kern. Snij de parten vervolgens in de lengte doormidden en snij dan in hapklare stukken.

3.Voeg de droge Peas Maker Stukjes (direct vanuit de verpakking), de gesneden kool en de groentebouillon toe aan de pan. Dek de pan af met een deksel en laat zachtjes 1 ½ uur stoven, tot de kool gaar is. Vergeet niet om af en toe te roeren. Voeg vervolgens een scheutje citroensap toe. Proef of de stoof op smaak is en voeg eventueel wat zout en peper toe. Let op: Het is de bedoeling dat de Peas Maker Stukjes wat uit elkaar gaan vallen.

4.Voor de vegan yoghurtsaus: meng de plantaardige yoghurt in een kom samen de vegan mayonaise, gedroogde bieslook en het zout. Serveer direct en garneer met de yoghurtsaus en de verse peterselie.

LINKS van deze episode

LINKS van het vegan geluid

LINKS van Rob

LINKS van Alex

New comment

Your name or nickname, will be shown publicly
At least 10 characters long
By submitting your comment you agree that the content of the field "Name or nickname" will be stored and shown publicly next to your comment. Using your real name is optional.